Tillbaka

 

Så började det!

 

I början av 1980 talet så fick jag upp ögonen för en vacker hund som bodde i närheten av mitt föräldrahem. Tog reda på att rasen hette Flatcoated Retriever och läste allt jag kom över (vilket inte var mycket), sen började jag åka på hundutställningar i närheten, för att vidare studera rasen.

1983 så fick jag äntligen möjlighet att få köpa en tik, det blevMindy, Donewell Tulip Power, hon kom från en uppfödare som heter Lucie Bimer, kennel Donewell, som då bodde i Österfärnebo. Mindy var efter Almanza Tomahawk Tumble och undan Mountrose Grey Pearl. Mindy

Mindy fick 3 cert på utställning, 2 svenska (Per Iversen & Moa Persson) och 1 finskt, (Per Iversen) samt 1 BIR och 2 BIM.Hon var en härlig tik med mycket vilja och en envishet som sällan skådats. Mindy blev 9 år.

Det var genom Mindy som jag kom i kontakt med Ragnhild Ulin, kennel Almanza.

 

 

 

I och med kontakten med Ragnhild så föll det sig naturligt att nästa hund skulle komma från henne. Så när hon parade Scarlet O´Hara med Gunhills Ear of Esophagus så tingades genast en tikvalp. 

Effie, eller Effileringen  som hon kallades av sina närmaste vänner, Almanza Scarlet Temptationsom hon hette i stamtavlan,  föddes den 15 augusti 1985. Hon var kullsyster till den legendariska Multich Almanza Larry O`Grady. EffieEffie var en vacker och välkonstruerad tik, så sund både till kropp och själ. Det var hon som blev min stamtik

Effie fick 2 cert och 1 BIM, samt flertalet BIS-placeringar i veteran finaler. Hon startades på ett jaktprov, nybörjarklass med en 3:a som resultat. Effie levde ett långt liv, stendöv dom sista åren så vi fick använda mycket handtecken. Hon blev 14 ½ år.

 

 

 

 

Men innan min egen uppfödning startade så kom nästa hund in i mitt liv.  Jag och Ragnhild bestämde att hon skulle ta en kull på Mindy, eftersom jag själv inte hade den möjligheten så tyckte vi att det var bäst så.

Mindy parades med Almanza Larry O`Grady, det var hans första kull. Tyvärr så blev det bara en valp, men ack så lyckad!

 Den 13 februari 1987 föddes hon, Trazaneller Almanza All Of Your Attention. (E.Ch Almanza Larry O´Grady och u. Donewell Tulip Power). Hon var den fula ankungen som blev en svan. Hon var en hund som aldrig lärde sig att gå fint i kopplet till vardags, men när man satte på henne utställningskopplet så var det som att vända på en hand, hon bara älskade att visa upp sig och levde verkligen upp till sitt namn All of Your Attention.Trazan

Trazan startade sin utställnings karriär i Södertälje på flatklubbens utställning 1987 med att bli BIR-valp, domare var Charlotte Sundell, kennel Comics.

Nästa utställning var SSRK i Strömsholm, Trazan var exakt 4 månader på dagen. Det var den legendariska domaren och uppfödaren Bat Brulin, kennel Puhs som dömde. Hon blev även då BIR-valp.

Tredje utställningen i valpklass var SSRK Ultuna. Dömde där gjorde Jeanette Mörner Norström, kennel Cinnamon och även för henne blev hon BIR.

Trazan tog snabbt sina tre cert, hon hade flertalet BIR och BIM, samt BIS-placeringar & veteran BIS. Det var en hund som det var svårt att inte älska av hela sitt hjärta. Tyvärr så dog hon alldeles för tidigt. 9 år gammal

På bilden nedan så blir Trazan BIR och Elvelege Fidelio, (pappa till Uffe och Kellie) BIM, Solo ägare Ragnhild Ulin, kennel Almanza och här visad av Carina Jansson, kennel Moonstruck.Det var SSRK Ultuna 1993 och domare var Henric Fryckstrand.

Solo & Trazan

 

 

 

 

 

Nästa hund som kom in i mitt liv var en hane. Clint kallades han för, men i stamtavlan hette han ClintAlmanza Take It Or Leave It, och jag tog honom, eller rättare sagt jag fick honom av Ragnhild. Clint var efter SuchLucifer OfBramatha, en hane som jag hade förmånen att få känna sen han var valp och dessutom visa honom på utställning till cert.Mamma var Almanza Open Invitation, han var född i juni 1988. Clint var en hund med stort hjärta men ett mindre yttre. Han var som sagt inte så stor men lyckades ändå få ett cert. Han fick dock 2 kullar efter sig en som jag hade själv, 1990 min första och en hos kennel Doit, Anette Bohlin.

I min egen kull efter Clint så föddes Such Wildzeal Wild West Hero, Bernie. En hane som snabbt blev champion. Mycket duktig på att arbeta trots sina till början oerfarna ägare, Håkan Elfving och Anette Gunnarsson.

Bernie fick 5 kullar efter sig, den första hade jag själv, sen hos kennel Comics, kennel Lustans, Kennel Almanza och kennel Barn Owl´s. Bland hans avkommor så finns bl.a. SUCH NUCH Comics Dancing Queen samt SU(u)CH Lustans Cassiopeia Star

 

 


 

1990 startade min egen uppfödning av Flatcoated Retriever.

 

 Nu börjar vi nästan komma in på nutid, Effie hade tre kullar, den första 1990 med Clint, i den kullen föddes nämnda Bernie, sen lånades hon ut till Ylva Åkerfeldt, kennel Mirax, där hon hade en kull 1992 med Ylvas hane Lönning’go Carillo Cabbalero, Simson.

1992 hade Trazan sin första och ända valpkull, hon parades med Bernie, det blev tre valpar 2 hanar och en tik, där behöll jag Alice, Wildzeal Bonanza Extra Vaganza. Håkan och Anette tog en parningsvalp, Wildzeal Buffalo Bill och den tredje valpen såldes till Janne Karegård,Wildzeal Billy The Kid, cert på utställning samt bruksmeriter på sin lista.

 Den tredje och sista kullen på Effie hade jag själv, hon parades 1993 med Elvelege Fidelio. Och i januari 1994 föddes valparna.

I den kullen behöll jag två valpar, Uffe, Wildzeal Rom I Regnet.Uffef.1994-01-06. Uffe fick 4 cert, tre svenska och ett  norskt stort cert, BIM samt BIS-BIM. Han var även klassvinnare på Världsutställningen i Helsingfors 1998.  Han fick tyvärr en svårartad tumör i nacken och fick somna in i juni 2003.  (Bild till vänster)

 

 Den andra var Kellie, SU(u)CH Wildzeal Skyll På Stjärnorna Kellief.1994-01-06

Kellie blev 13 år.Hon var verkligen godheten själv (som sin mor Effie), en tik som lede flocken på ett sätt som verkligen inte syns och märks. Hon var en vacker tik som bar sin ålder med heder en stark tik både mentalt och fysiskt. Jag fick ett långt liv med henne hon blev 13 år. Med Kellie så går en epok i graven för mig. Hon är en hund jag alltid kommer att minnas. Dels för att hon var den godaste av alla goda och dels för att hon funnist med när mina barn föddes. Erik lärde sig gå genom att hålla i Kellie som både klok och tålmodigt sakta gick vid hans sida.  (Bild höger)

  

 

Och genom Kellie har jag kommit vidare i min avel genom att hon parades med Itch Almanza What The Hell, i den kullen behöll jag WildzealSvartbäckens Ros, f. 1996.  ZätaZäta, hon var först hos en fodervärd, men sen flyttade hon tillbaka hem till mig, för att nu sen några år tillbaka bo tillsammans med sin son Wildzeal Rainbow Warrior hos min kusin Eva-Lena Johansson. Zäta har tre cert på utställning.

 Zäta har två kullar efter sig, den första med Multich och Sjch Almanza Emergency Brake och den andra med Mirax The Meaning Of Life.

 I den första kullen så behöll jag Bibi, Wildzeal Kiss From A Rose  f. 1998-11-29 - 2009-04-30 och i den andra kullen Iza, WildzealRumour Has It. Tyvärr så fick jag ta bort Iza när hon var 1 år,  på grund av grava höftledsfel. Bibi & Iza(Bild Bibi och Iza)

 

 

GenomBibi,Wildzeal Kiss From A Rosehar jag gått vidare i min avel och nu har jag 3 döttrar till henne som är framtiden i min avel + en son till henne på kenneln, (mer som en bonus!?).  Bibi är sparsamt visad hon har ck med bästa tik placering på utställning och blev i november 2005 veteran.

Bibi, 5år, foto Karin Brostam Berglund"Bibi" Wildzeal Kiss From A Rose, snart 9 år, foto Erik Valsås Ström

Frida som är född 18 april 2002 hon heter Wildzeal Five Minutes Of Fame, (se bild till vänster) efter SU(u)CH Tårpilens Sunburn, Molle.Frida

Frida är väldigt sparsamt visad, men har dock ett CK på utställning. En fantastiskt trevlig tik, som har ett underbart temperament. Frida bor hos Eva och Tomas Candert, som tidigare hade en bror till Uffe och Kellie, han hette Ceasar, Wildzeal Kär och Galen. Frida hade 2005 en härlig kull med den trevliga och fina Suford Galileo.

Gucci

 

I den kullen så behöll jag Gucci, Wildzeal True Confessions, född 2005-04-24.  Hon bor hon Elisabeth Thoren, en tidigare valpköpare som har haft en tik från mig, Lee, Wildzeal Oh La La, syster till Uffe och Kellie. Det ska bli spännande att se vad det blir av henne.

 

 

 

Rosa

 

Sen har vi Rosa, Su(u)ch Nuch  Wildzeal Rosa Mulliganii, hon är född 6 april 2003.Hon är efter Cariena´s Fortyone- Four, Otto och Bibi. 

Rosa tog rekord snabbt sina cert sommaren 2005,  vi åkte på endast 5 utställningar så var det klart både med det Svenska och Norska championatet. Första certet och reserv bästa tik, fick hon av Mr Keith Young i Österbybruk SKK,  andra certet och 2: bt,  av Tina Angrell i Rottneros SSRK och sista certet, championatet och dessutom BIR samt BIG-2 domare i rasen var Henric Fryckstrand, Lövudden SKK . Det norska certet fick hon i Oslo NKK, av Tina Angrell hon blev dessutom 2:a bt.

Hon är en vacker tik som  har ett underbart temperament och  fantastiska förutsättningar. Rosa hade sommaren 2006 sin första valpkull, födda på Sveriges nationaldag 6:e juni. Hon parades och fick en härlig kull med den stiliga och vackra Su(u)ch Nuch Caci´s Black Shadow, Molle. Det blev en stor kull med 11 valpar, 7 hanar och 4 tikar.

Blomman 8½ vecka

 Blomman 18 månader. Foto Erik Valsås Ström  "Blomman" heter i stamtavlan FINV-10 Wildzeal Rosa Multiflora.Född 2006-06-06. I Rosas första kull så har vi sparat "Blomman" eller lilla "fröken Blom"  som vi även kallar henne (se foto till vänster) . En härlig valp med en enorm utstrålning. Henne hoppas vi mycket på. Blomman har nu gjort en rivstart i sin utställningskarriär. Hittills så har hon på två valputställningar och skrapat ihop 2 X BIR, BIG-1 & BIG-2, domare var Patric Ragnarsson och Pia Razera Brulin. Blomman debuterade i juniorklass med lysande resultat. Hon blev 2:a i en stor juniorklass med CK endast 9 månader gammal, domare var Ragnhild Ulin. Blomman har hunnit med att bli FINV-10 och har vid skrivande datum även 1 Finskt cert, BIR och 2 Svenska cert. Championatet väntar bakom hörnet...

Blossom 11 veckor.Blossom 8 månader, foto Erik Valsås Ström"Blossom" heter i stamtavlan Wildzeal Hothouse Flower. Född 2007-01-30. Hon kommer ur Bibis sista kull, en kombination som jag kände att jag verkligen måste göra, mest på grund av den roliga stamtavlan som hon fått.. Bibi hade egentligen gått i pension men ibland måste man ändra sig. Blossom är en valp som jag har hållit ögonen på hela tiden. En vackert linjerad tik med utmärkt konstruktion, härligt temperament, en rymmare!!!Hon är efter Diezel, Ch Almanza Let´s Mingle I´m Single. En snygg hane med en utmärkt stamtavla. Det ska bli spännande att se vad det blir av denna härliga valp. Blossom har ställts ut och har fina placeringar med hederspris i valpklass.

"Flora" som i stamtavlan heter Wildzeal Rose Garden. Född 2009-03-21, en riktig pärla. Hon kommer ur Rosas andra kull, en kombination som jag verkligen är jätteglad att jag fick möjlighet att göra. Flora är en riktigt bortskämd flicka, vi älskar henne villkorslöst vilket hon också vet. Flora är efter en mkt fin hane med fantastika meriter en riktig allround flat. SUCH NUCH SVCH Comics New Blue Style, Oliver. Han har en härlig stamtavla med många duktiga och fina hundar i. Tyvärr så slutad Oliver sitt liv alldeles för tidigt. Flora har ännu inte varit på utställnig eller dyl. Hon är en stor tik med mycket vackert huvud och mörka ögon. En tik som kommer att ta tid på sig, vilket hundarna från mig ofta gör. Men ädla viner mognar långsamt, som det ofta brukar sägas.

 "Jennie" eller som hon heter i stamtavlan Wildzeal Spring FlowerFödd 2010-02-10 också hon en riktig lite pärla. Jennie är dotter till Blomman och CH Branchalwood Aylancoll, en av dom finaste hanarna jag vet. Hon är en pärla som jag väntat på länge, jag bestämde mig redan när hon var 3 veckor att det var hon som skulle bli kvar. Hon har satt sig ordentligt under skinnet på oss, vi älskar vår underbart trevliga Jennie (let me love you) eller (världen väntar på ditt svar) som vi kallar henne. Jennie har inte ställts ut så många ggr men hon har vunnit sin klass med excellent och fått CK, hon har även bästa tik placering från juniorklass. Dessutom är hon Helsinki Junior Winner -10. Tyvärr en titel som inte går att registrera i Sverige. Jennie har en utmärkt konstruktion som inte går att klaga på, härliga rörelser och ett underbart vackert huvud och uttryck. Mer info kommer om henne....

 "Siri" som heter Wildzeal Surprise Surprise i stamtavlan. Född 2011-05-01, en riktig överraskning. Siri är dotter till Tompa och Kajsa. Kajsa ägs av Vincent Karlsson, heter Caci's Brenda Brave i stamtavlan. Kajsa "låndes" för att göra en kombination där jag kunde använda Tompa. Kajsa är efter samma hane som Jennie. Siri är ett oskrivet kort som lovar gott för framtiden. En härlig valp med fina detaljer och en utmärkt attityd. Mer info kommer om henne...

Och en hane...

 

Tompa, bonus gossen som jag har så svårt att skilja mig ifrån. Han heter Wildzeal Graham Thomasf. 2003-04-06 och är kullbror med Rosa.Tompa

Han är en mycket rar och älskvärd hund med ständigt viftande svans och en enorm vilja att vara till lags. En stram och härlig hane med mkt bra proportioner, ett härligt huvud. En enorm spänst i kroppen som gör att han med lätthet flyger över grinden för att hälsa på alla ;)  Han har CK och 5:e bästa hane på utställning från juniorklass och är inte heller mycket visad. Han står på tillväxt. Han är en hund som behöver mycket tid på sig, men som dom kloka säger ”ädla viner mognar långsamt”

Fortsättning följer........

 

 

 


 

 Så kom Saga...

 

 Min dröm sen många år tillbaka var, EN GOLDEN RETRIEVER. Hösten 2002 så kom hon in i mitt liv, äntligen. Det var inte meningen eller var det det. Jag hade haft mycket kontakt med rasen sedan 1984 genom min vän Susanne Björkman, kennel Roxanne som jag lärde känna då hon var kursledare för en unghundskurs som jag gick på med Mindy i Golden klubbens regi.

 När min goda vän Helena Jansson, kennel Guess hade en kull valpar på sin vackra tik Fia,SU(u)CH, NUCH, Nordv. 98. Cheer’s Calander Girl, så kunde jag absolut inte motstå att ta en valp. Pappa till Saga är NUCH Mjaerumhögda’s Double Classic.

 Det blev min Saga, Guess Fantasi For Wildzeal,Sagaen underbar tik med ett härligt temperament och med en fantastisk glimt i ögat. Jag har vid flertalet tillfällen fått frågan om skillnaden mellan Saga och flattarna och svarar varje gång, för mig är inte skillnaden så stor, för Saga är en glad och aktiv hund med mycket fart och fläkt som hela familjen älskar. 

                                                                

                                                                                                                                                                                                                      

     

 

Nu gör vi ett nytt försök med att behålla en golden valp. Eftersom inte Livia höll på höfterna så placerade vi om henne.

Våran nya goldentjej heter  Luna, Wildzeal Sunny Side Up. Pappa till Luna är Helena Nybergs härliga Mackan, Festival's Mc Intoch och mamma är vår egen Saga. Hon är född 2007-01-27.  En härlig valp med mycket kvalité och härligt temperament med mycket krut i. En rolig härstamning med mycket fina hundar i stamtavlan. Det ska bli mycket spännande och se vad det blir av denna härliga tjej. Luna har varit på 3 utställningar i valpklass, det har resulterat i 2 x BIM.

Luna 11½ veckaLuna 8 månaderLuna 8 månader


 

....och en Mops.

 

På kenneln har  också Mopsen Melker funnits , han föddes den 9 januari 1994SUCH HumlansEdgar The Real WildOne var hans fullständiga namn, uppfödare Harriet Svensson, kennel Humlan. En underbar hund, alla borde någon gång i livet ha en mops, det är den underbaraste hund som man kan tänka sig. Melker blev snabbt champion, på 4 utställningar och då i unghundsklass. Jag minns hans första officiella utställning, när han får syn på de andra mopsarna och genast slokar med svansen, han såg ju inte ut som dom, han var ju stor och svart och var en flat. Melker fanns sig i sitt öde och slutade dagen  med att ta sitt första cert.

Melker

 

 

 

 

 

 

 

Ja, och på den vägen är det!!!!!!

Christina Valsås

 

 


Start     Välkommen     Aktuellt/uppdat.     Om oss     Historik     Flat     Golden     Valpar     Galleri     Kontakt     I minnet     Länkar